Η Σαμοθράκη


Πόσοι άνθρωποι αλήθεια, γνωρίζουν το νησί της Σαμοθράκης ή είχαν την ευκαιρία να το επισκεφθούν;  Σίγουρα όχι όσοι θα ‘πρεπε. Την είπαν νησί των μεγάλων θεών και φυλαχτό στην άκρη του Αιγαίου, ένα βουνό στη μέση του πελάγους η Σαμοθράκη, είναι ένας τόπος μαγικός, που δεν ξεχνιέται. Αυτό το απομακρυσμένο μικρό κομμάτι γης, που δημιουργήθηκε πριν εκατομμύρια χρόνια, από ηφαιστειακή λάβα, με το τεράστιο βουνό του που δεσπόζει, την εκπληκτική ιστορία του και την εξαιρετική ομορφιά του, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο και φτάνει κανείς εκεί, μόνο με πλοίο από την Αλεξανδρούπολη ή με ελικόπτερο.

Ένα νησί που συνδυάζει αρμονικά, όλα όσα θα ήθελε ο επισκέπτης, με την μεγαλειώδη φύση, τη θάλασσα, τις πηγές, τους καταρράκτες, το γεμάτο ενέργεια ορεινό στοιχείο και με έντονο το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, η Σαμοθράκη αποτελεί ένα μυθικό σκηνικό, προορισμένο να ικανοποιήσει πολλές και διαφορετικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις.
 
Με τα μοναδικά ιστορικά μονοπάτια του όρους Σάος, μέσα από μια οργιώδη βλάστηση, πυκνά δάση, πλατάνια, ιαματικές πηγές και αμέτρητους καταρράκτες που καταλήγουν σε μικρές «βάθρες», το νησί είναι φτιαγμένο γι’ αυτούς που αγαπούν την περιπέτεια και τις δραστηριότητες με φόντο την φύση.


Γνωστή επίσης ως η πατρίδα της Νίκης, ως νησί του Αιόλου και των μεγάλων θεών και ως γη των Καβείρων, η Σαμοθράκη είναι ένας μυστικιστικός τόπος, με διάχυτο το αρχαιολογικό στοιχείο να εκτείνεται μέχρι τους προϊστορικούς χρόνους.

Ελληνικές και ξένες θεότητες, οι θεοί του ουρανού, της φύσης και της θάλασσας, την  επέλεξαν για κατοικία τους. Από την Σαμοθράκη παρακολουθούσε ο θεός Ποσειδώνας την εξέλιξη του Τρωικού Πολέμου, ενώ ο Σάος, το ιερό βουνό της αρχαιότητας με τις άγριες κορυφές, την βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, φιλοξένησε τα Καβείρια Μυστήρια και οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης στο νησί ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή.

Ένας αληθινός θησαυρός, τόσο από αρχαιολογική όσο και από ανθρωπολογική σκοπιά.

Πρωτεύουσα της Σαμοθράκης η Χώρα, ένας παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε μια εσοχή του βουνού, με αμφιθεατρική διάταξη, γοητεύει με την αρχιτεκτονική της, τα πλακόστρωτα δρομάκια, το παραδοσιακό της χρώμα και το εμβληματικό μεσαιωνικό κάστρο στο ψηλότερο σημείο της.
 
Η Καμαριώτισσα το πανέμορφο λιμάνι και σημείο ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη, είναι το κέντρο της εμπορικής δραστηριότητας, προσφέροντας απλόχερα ανάπαυση και αναψυχή στους επισκέπτες, μαζί και σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα και τις παραδοσιακές γαστριμαργικές απολαύσεις του νησιού.

Φιλόξενος τόπος η Σαμοθράκη, είναι σίγουρο ότι θα γοητεύσει με την αυθεντικότητα και την ζεστασιά των ντόπιων, την ενέργειά του, τη φύση του και, βέβαια, με το φαγητό.

Με τα παραδοσιακά, φιλόξενα καταλύματα σπαρμένα παντού στο νησί και τα γραφικά ταβερνάκια του, να προσφέρουν παραδοσιακές νοστιμιές, η Σαμοθράκη κερδίζει τον επισκέπτη για μια ακόμη φορά, αυτή τη φορά με το χαμόγελο και την ζεστασιά των ανθρώπων της.