Πάσχα στη Σαμοθράκη 2017

posted Apr 27, 2017, 4:32 PM by The Alleycat Το Κεραμιδόγατο   [ updated Apr 27, 2017, 4:32 PM ]

Για μια ακόμη φορά το Πάσχα φέτος στη Σαμοθράκη ήταν εκπληκτικό μέσα στην απλότητα του! Κατανυκτική η Μ.Εβδομάδα, μυστηριακή, ολάνθιστη και ευωδιαστή και η Ανάσταση λαμπρή στη Χώρα! Πραγματικά πανέμορφα! Τόσο η ακολουθία της Μ. Παρασκευής με τις κοριτσίστικες φωνές να ψάλλουν τα εγκώμια και να ραίνουν το εκκλησίασμα με ροδοπέταλα, στην γεμάτη αλλά ωστόσο όχι ασφυκτικά γεμάτη Εκκλησία της Χώρας, όσο και η περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού, αλλά και η Ανάσταση στην πλατεία, με φόντο το Μεσαιωνικό Κάστρο, τα απαραίτητα πυροτεχνήματα και το φως των λαμπάδων, ήταν με μια λέξη μαγευτικά! Βοήθησε βέβαια και ο καιρός που φέτος ήταν παραπάνω από εκπληκτικός!

Πανέμορφη και κατά την περίοδο του Πάσχα η Σαμοθράκη, ντυμένη στα ανοιξιάτικα της, θα αποζημιώσει όσους επιλέξουν να βρεθούν εδώ. Ευχόμαστε όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν από κοντά, να το προγραμματίσουν για μια επόμενη φορά! Αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει κανείς τις ακολουθίες της Μ. Βδομάδας στις εκκλησίες των οικισμών της, την περιφορά του επιταφίου στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας, να ακούσει το Μοιρολόι της Παναγιάς τη Μ. Πέμπτη το βράδυ και να κάνει Ανάσταση στην Πλατεία της Χώρας με φόντο το Βυζαντινό Κάστρο!

Διάσημη η Σαμοθράκη και για το εξαιρετικό ντόπιο κατσικάκι που το Πάσχα σερβίρεται ως "αρνί ή κατσίκι φουρνιστό γεμιστό με γόμο", παραδοσιακά θα το συναντήσουμε ψημένο σε ξυλόφουρνο ή στη σούβλα, στις γραφικές ταβέρνες του νησιού. Η Σαμοθράκη προσφέρει εξαιρετικές γαστρονομικές προτάσεις, προσιτές τιμές και ένα υπέροχο ανοιξιάτικο τοπίο που συνοδεύει τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας μοναδικά!

Χρόνια Πολλά!